Μία πολύμηνη συνεργασία μεταξύ δύο σχολείων ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στη Σικελία. Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου και το Σχολείο Liceo Galilei-Campailla Modica (Liceo Artistico, Liceo Scientifico και Liceo Classico) συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Ι.D.E.A.: Inclusion -Συμπερίληψη, Diversity – Διαφορετικότητα, Education – Παιδεία, Art – Τέχνη. Η έννοια της συμπερίληψης μέσω της τέχνης και της παιδείας, που αποτελεί και τον κύριο στόχο του προγράμματος, πραγματώθηκε μέσω του πολιτισμικού διαλόγου και τη διάδραση των συνεργαζόμενων σχολείων.
H συγκεκριμένη συνεργασία ξεκίνησε με την προπαρασκευαστική επίσκεψη (28-31 Ιανουαρίου 2024) των εκπαιδευτικών Αλατσάκη Eυανθίας (ΠΕ91.01) και Φάσουρα Μαρίας (ΠΕ 79) του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου στη Modica, προκειμένου να γίνει η πρώτη γνωριμία και το προσχέδιο της συνεργασίας.
Την Άνοιξη του ίδιου έτους (15-19 Απριλίου) επισκέφτηκαν το σχολείο μας18 μαθητές και μαθήτριες από το Liceo Artistico και το Liceo Scientifico της Modica μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους Cartia Lucia (φιλόλογος αγγλικής γλώσσας), Cerruto Giovanni (εικαστικός) και Calvaruso Eugenia (ιστορικός τέχνης).
Τα μέλη της ευρωπαϊκής παιδαγωγικής ομάδας σχεδίασαν και υλοποίησαν το πρόγραμμα των κοινών μας δράσεων, δημιουργώντας τη βάση για μια καλλιτεχνική και ανθρώπινη επικοινωνία, απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης στερεοτύπων και λανθασμένων πρακτικών που αποκλείουν μαθητές/τριες από τη διαδικασία της μάθησης και την κοινωνικοποίησή τους.
Το τελευταίο μέρος της συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στις 22-29 Σεπτεμβρίου του 2024 όπου 15 μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β’ Λυκείου του σχολείου μας, μαζί με τους συνοδούς-εκπαιδευτικούς Βιδάκη Αθανάσιο (ΠΕ08), Αλατσάκη Ευανθία (ΠΕ91.01) και Φάσουρα Μαρία (ΠΕ79), επισκέφτηκαν το Liceo Galilei-Campailla στη Modica της Σικελίας.
Η παιδαγωγική ομάδα του σχολείου μας, συμμετείχε σε δράσεις, εικαστικά εργαστήρια και μαθήματα στους χώρους και των τριών σχολείων, καθώς επίσης και επισκέψεις γευσιγνωσίας και ξεναγήσεις σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής. Συνάμα, οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί των σχολείων του προγράμματος συναντήθηκαν με τη Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού συμβουλίου της πόλης στο Δημαρχείο.
H συνολική εμπειρία κορυφώθηκε με μια κοινή δράση των μαθητών/τριών των σχολείων (flash-mob), συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου της Modica, η οποία παρουσιάστηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης Piazza Matteotti, παράλληλα με την εικαστική δράση που φιλοτέχνησαν οι μαθητές/τριες με συντονιστή τον εκπαιδευτικό-εικαστικό Cerruto Giovanni.
Οι μαθητές/τριές μας, έχοντας δημιουργήσει ήδη σχέσεις φιλίας με τους συμμαθητές/τριές τους στη Modica, βρέθηκαν σε ένα χώρο οικείο, με ανθρώπους εγκάρδιους, φιλόξενους και γενναιόδωρους. Η εγγύτητα ενισχύθηκε από το κοινό φυσικό μας περιβάλλον, την ιστορία και τη διαχρονική ελληνική παρουσία στη Σικελία, αλλά κυρίως από τον κοινό μεσογειακό πολιτισμό της συμβίωσης. Στοιχεία και αξίες που είναι επίκαιρα όσο ποτέ στην εποχή μας και τα οποία έδωσαν πραγματικό νόημα στους στόχους του προγράμματος Ι.D.E.A..
Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από την κινητικότητα μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στο Liceo Galilei – Campailla , είναι τα παρακάτω:
● ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών που στοχεύουν σε διαφορετικές προσεγγίσεις της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας μέσα στο σχολικό περιβάλλον
● αξιοποίηση της τέχνης ως μέσου διαχείρισης της πολυμορφίας και σχεδιασμού συμπεριληπτικού περιβάλλοντος μάθησης
● χρήση μεθόδων και τεχνικών μη τυπικής μάθησης για την καλύτερη ενσωμάτωση όλων του μαθητικού δυναμικού
● βελτίωση ψηφιακών και γλωσσικών δεξιοτήτων
● συναναστροφή, ανταλλαγή απόψεων και αλληλεπίδραση μεταξύ πολυμορφικών ομάδων για την υλοποίηση κοινών δράσεων και καλλιτεχνικών δημιουργιών
● επίγνωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και της ενίσχυσης του αισθήματος του “ανήκειν”
Επόμενος στόχος, μετά και την ολοκλήρωση όλων των κινητικοτήτων, η διάχυση των εμπειριών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού προγράμματος με ημέρες και δράσεις αφιερωμένες στο Ι.D.E.A..
Ουσιαστική για την υλοποίηση υπήρξε η συνδρομή της Διεύθυνσης, του Συλλόγου Διδασκόντων, του Βοηθητικού Προσωπικού και του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου, καθώς επίσης και φορέων όπως η Περιφέρεια Κρήτης, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το Ενυδρείο Κρήτης και το ΚΤΕΛ Ηρακλείου -Λασιθίου Α.Ε.