9/5/2022: Πρόγραμμα Erasmus: Job Shadowing στο Κ.Σ.Η

Στο πλαίσιο του προγράμματος Job Shadowing, (σκιώδης παρατήρηση) που εντάσσεται στην ευρύτερη θεματολογία των Erasmus,   το Καλλιτεχνικό Σχολείο υποδέχτηκε πέντε Ιταλούς εκπαιδευτικούς από πέντε διαφορετικά σχολεία της Τοσκάνης και τους συμπεριέλαβε στην καθημερινή του δραστηριότητα από τις 2 έως τις 6 Μαΐου 2022. Με ειδικότητες Ιστορίας, Λογοτεχνίας, Φιλοσοφίας, Αρχιτεκτονικού και Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Φυσικής Αγωγής, Ειδικής Αγωγής, Εικαστικών και Ιστορίας Τέχνης.  Παρακολούθησαν μαθήματα, αλληλεπίδρασαν με μαθητές και εκπαιδευτικούς, γνώρισαν εν μέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και έφυγαν με τις βαλίτσες τους γεμάτες με εκπαιδευτικές εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις. Στο πρόγραμμά τους εντάχθηκαν περίπου 70 ώρες παρακολούθησης μαθημάτων και εργαστηρίων (περίπου 15 ώρες ανά εκπαιδευτικό). Από τα διδακτικά αντικείμενα που παρακολούθησαν έμειναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, όπως οι ίδιοι μας πληροφόρησαν, κράτησαν πολλές σημειώσεις και αντέγραψαν αρκετές τεχνικές με σκοπό να τις εφαρμόσουν στα δικά τους σχολεία.   

Από την αλληλεπίδραση συνολικά προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούν στις διαφορές και τις ομοιότητες των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων τόσο σε θέματα διδακτικών αντικειμένων όσο και σε οργανωτικά ζητήματα της εκπαιδευτικής και σχολικής ζωής. Το σχολείο τους παρείχε καθημερινά μεταφορά, σίτιση, καφέ και κεράσματα, ενώ η επίσκεψή τους έκλεισε με την προσφορά βραδινής εξόδου σε παραδοσιακή ταβέρνα. Επιπλέον, σε καθημερινή βάση και για όλες τις ώρες της επίσκεψης, τους παρείχαμε διερμηνεία με τις εξαιρετικές κ.κ. Δέσποινα Δεσύπρη και Βέτα Κοκκάλη, από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών για Ενήλικες της Nicoletta Casali. Υπήρξε επίσκεψη στο δήμαρχο Χερσονήσου κο Σέγκο, καθώς και στον αντιδήμαρχο παιδείας κο Ζαχαριουδάκη. Ερχόμενοι οι Ιταλοί συνάδελφοι προσέφεραν στο σχολείο μας έργα τέχνης των παιδιών τους, βιβλία και δώρα από τα σχολεία τους, ενώ φεύγοντας, προσέφεραν μία ελιά, σύμβολο ειρήνης και συναδέλφωσης, την οποία θα φυτέψουμε στο  χώρο του σχολείου. Με τη σειρά μας προσφέραμε δικά μας δώρα  σε εκπαιδευτικούς και εθελοντές.

 Οι θετικές εντυπώσεις των Ιταλών συναδέλφων για το σχολείο μας, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας μάς δίνουν ιδιαίτερη χαρά και μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι.