27/2/2021. Συμμετοχή στο «International Particle Physics Masterclasses 2021»

Μαθητές της Β΄Λυκείου Θετικού προσανατολισμού του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου  είχαν μια μοναδική ευκαιρία να πάρουν μια γεύση του       τί είναι πραγματικά επιστήμη και να προσεγγίσουν τα κρυμμένα μυστικά της φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων.

Ο Τομέας Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνεσαι, σε συνεργασία με το European Particle Physics Outreach Group και το Ελληνικό του τμήμα “Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης” την ημερίδα «International Particle Physics Masterclasses 2021» στην οποία και συμμετείχαν οι μαθητές μας.

Δούλεψαν πλάι σε επιστήμονες και ανέλυσαν τις συγκρούσεις στοιχειωδών σωματιδίων στον πιο ισχυρό επιταχυντή του κόσμου στο CERN – το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Φυσικής .

Οι μαθητές δούλεψαν  με πραγματικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από μεγάλα πειράματα επιταχυντών στο CERN. Μελέτησαν  τις συγκρούσεις στοιχειωδών σωματιδίων που ταξιδεύουν με ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός μέσα σε έναν επιταχυντή 27 χιλιομέτρων. Καθοδηγούμενοι από τους επιστήμονες, χρησιμοποίησαν  ειδικό λογισμικό υπολογιστών και  ανέλυσαν δεδομένα από τις συγκρούσεις σωματιδίων. Στο τέλος της ημέρας μέσω τηλεδιάσκεψης σύγκριναν και συζήτησαν  τα αποτελέσματα τους με συμμετέχοντες μαθητές από άλλες χώρες – όπως ακριβώς κάνουν και οι πραγματικοί φυσικοί που ασχολούνται με τα στοιχειώδη σωμάτια στις διεθνείς συνεργασίες τους.

Συμμετοχή σε διαγωνισμούς

25 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2020