Για δύο μέρες οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου μυήθηκαν στον κόσμο του λυρικού θεάτρου μέσα από το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων  Η όπερα διαδραστικά στα Σχολεία. Στις 7 και 8 Μαρτίου η τρίτη τάξη  γυμνασίου του σχολείου, μέσω συμμετοχικών δράσεων και διαθεματικών παιδαγωγικών μεθόδων έζησε τον παλμό της προετοιμασίας  μίας σύγχρονης εκδοχής της κωμικής οπερέτας  Η ωραία Ελένη του  Γάλλου συνθέτη Ζακ Όφενμπαχ , σε μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Ο μύθος της Ωραίας Ελένης προσεγγίζεται μέσα από μία anime αισθητική μιλώντας για σύγχρονα θέματα που αφορούν τους εφήβους όπως τα ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων και ταυτοτήτων .

Την πρώτη μέρα οι μαθητές μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τους συντελεστές του προγράμματος και συνομίλησαν με τους μονωδούς και τους μουσικούς της παραγωγής και τραγούδησαν μαζί τους το τραγούδι της παράστασης Των Κυθήρων η Γαλέρα.  Στη συνέχεια , ανά ειδικότητα και με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών του προγράμματος,  συμμετείχαν μέσα στο σχολείο σε βιωματικά εργαστήρια όπου απήγγειλαν μέρη της παράστασης, δημιούργησαν πρωτότυπο ηχητικό και εικαστικό υλικό τα οποία εντάχθηκαν στη ροή της παράστασης. Την επόμενη μέρα με μεγάλο ενθουσιασμό παρακολούθησαν την όπερα συμμετέχοντας σε αυτήν.

Εξαιρετική εμπειρία για τους μαθητές αλλά και τους συμμετέχοντες καθηγητές του σχολείου μας. Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της παραγωγής και ευχόμαστε σε επανάληψή της δράσης του χρόνου! Ιδιαίτερη ευχαριστία στο ΕΛΜΕΠΑ που μας παραχώρησε δωρεάν το αμφιθέατρο ΄Μάρκος Καραναστάσης΄.